Lampa stroboskopowa

Miejsce gdzie możecie prowadzić swobodne rozmowy na tematy motoryzacyjne. Taki Off-topic ale związany z motoryzacją!

Lampa stroboskopowa

Postprzez czapla » 21 cze 2009, o 12:10

elo wczoraj ustawialismy na warsztacie zaplon w aucie takowa lampa, i wpadl mi do glowy pomysl czy ta lampa zdalaby egzamin w motorze?
Mix
czapla
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 454
Dołączył(a): 23 paź 2007, o 12:24
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Lampa stroboskopowa

Postprzez Pani Kontekstowa » 21 cze 2009, o 12:10

Miejsce na reklamę
Pani Kontekstowa
 

Postprzez marcing17 » 21 cze 2009, o 14:44

no pewnie, np. w simsonie elektroniku, w platyniarzu tez ;) byle były znaki na kole magnesowym i karterze
///M42B18 136KM
Avatar użytkownika
marcing17
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3721
Dołączył(a): 19 kwi 2007, o 20:31
Pochwały: 1
Pojazdy: Romet Pony 50M-2, Komar 2350, BMW E30 316i Coupe

Postprzez Kuba » 21 cze 2009, o 15:36

czyli w komarze też podziała, bo jest ten otwór w magnecie :D a cechę na karterze też łatwo zrobić :D
2 pierwsze litery alfabetu w kieszeni :]
Avatar użytkownika
Kuba
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 6491
Dołączył(a): 21 gru 2008, o 20:55
Lokalizacja: Tworóg
Pochwały: 2

Postprzez michal.051 » 21 cze 2009, o 20:56

kumpel raz mi ustawił zapłon strobem w komarku, powiem wam że w życiu ta maszyna tak dobrze nie jeździła :D po takiej regulacji odczuwa się sporą różnicę gdy zapłon jest ustawiony tak jak powinno być
Sprzedam!!! Nowe wachacze przedniego zawieszenia oraz nowe zębatki napędowe 44 i 35 zębów komar.
Avatar użytkownika
michal.051
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 777
Dołączył(a): 27 sie 2007, o 21:07
Lokalizacja: okolice Kielc

Postprzez Barthezz » 21 cze 2009, o 22:57

Panowie możecie mi wytłumaczyć na czym to polega?
Wykonuje naprawy/remonty silników Romet, Komar, Simson, WSK. Info na GG lub PW. Dojazd do klienta.
Avatar użytkownika
Barthezz
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2202
Dołączył(a): 14 sie 2007, o 20:57
Lokalizacja: Polska->Lublin-> Świdnik->TRAWNIKI
Pojazdy: Vw Lupo 1.0 Cagiva W8 Simson S51 i jakieś tam graty...

Postprzez Kuba » 22 cze 2009, o 07:44

w skrócie: tak, jak obrotomierz, tylko że zamiast wskaźnika jest lampa stroboskopowa :]
2 pierwsze litery alfabetu w kieszeni :]
Avatar użytkownika
Kuba
Zwycięzca konkursu
Zwycięzca konkursu
 
Posty: 6491
Dołączył(a): 21 gru 2008, o 20:55
Lokalizacja: Tworóg
Pochwały: 2

Postprzez michal.051 » 22 cze 2009, o 08:31

ustawiasz platyny (odstęp 0,3 mm) stawiasz punkt na karterze i na magnecie, odpalasz moto i świecisz strobem na koło magnesowe, lampa zapala się z taką częstotliwością z jaką wypada ci zapłon na świece, jak punkty z karteru i z magneta ci się zgrywają to masz zapłon ustawiony co do mm jak nie to musisz ustawiać tak stojan by punkty się zgrały
Sprzedam!!! Nowe wachacze przedniego zawieszenia oraz nowe zębatki napędowe 44 i 35 zębów komar.
Avatar użytkownika
michal.051
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 777
Dołączył(a): 27 sie 2007, o 21:07
Lokalizacja: okolice Kielc

Postprzez adrian » 22 cze 2009, o 11:48

zbuduje i zobacze czy zda egzamin http://www.elportal.pl/pdf/k18/10_01b.pdf :D
Obrazek
Avatar użytkownika
adrian
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2637
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 08:38
Lokalizacja: Oświęcim
Pochwały: 13
Pojazdy: Audi A4, Suzuki Bandit 600, Komar 2330

Postprzez michal.051 » 22 cze 2009, o 13:42

będzie działać, tylko musisz mieć mocną diodę a najlepiej żarówkę z jakiegoś stroboskopu, w przeciwnym razie to zapłon będziesz musiał ustawiać w ciemnym pomieszczeniu
Sprzedam!!! Nowe wachacze przedniego zawieszenia oraz nowe zębatki napędowe 44 i 35 zębów komar.
Avatar użytkownika
michal.051
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 777
Dołączył(a): 27 sie 2007, o 21:07
Lokalizacja: okolice Kielc

Postprzez adrian » 22 cze 2009, o 14:07

no tylko jak to stawiac bo nadal nierozumiem powie mi to ktos krok po kroku?
Obrazek
Avatar użytkownika
adrian
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2637
Dołączył(a): 6 sie 2007, o 08:38
Lokalizacja: Oświęcim
Pochwały: 13
Pojazdy: Audi A4, Suzuki Bandit 600, Komar 2330

Postprzez tomix » 22 cze 2009, o 19:57

adrian napisał(a):powie mi to ktos krok po kroku?

:) też bym prosił
Obrazek
Obrazek
97% ludzi trzyma rękę na myszce czytając posty. Nie zdejmuj ręki, już jest za późno.
a Ty dla ilu osób jesteś bogiem?
Avatar użytkownika
tomix
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 354
Dołączył(a): 5 lis 2007, o 20:58
Pochwały: 1

Postprzez czapla » 22 cze 2009, o 23:27

tak wiec to wygalda tak.

http://allegro.pl/item660534871_lampa_s ... 81750.html

dwa zaciski podlaczas do akumulatora na 12V jak nie masz takiego np w komarze to podlaczasz pod prostownik, ten trzeci zacisk rozsuwany zakladasz na przewod od fajki, w momencie wyswolenia iskry lampa sie zaswieca i kiedy iskra gasnie lampa tez gasnie, dzieje sie to tak szybko ze ciezko nawet zauwazyc kiedy gasnie i sie zaswieca po prostu wyglada to tak jakby migalo, lampa siwcisz tam gdzie jest oznaczenie na karterze, i te miganie lampy powoduje to iz twoj wzrok jest w stanie uchwycic gdzie jest naciecie na karterze a gdzie jest naciecie na magnecie. obracajac zaplonem w trakcie pracy silnika te oznaczenie na magnecie bedzie zmieniac swoje polozenie a ty musisz tak ustawic to aby te naciecia na karterze i magnecie byly w tym samym momencie, ustawianie zaplonu przy pomocy tego urzadzenia nie trwa juz caly dzien ale ustawiasz go ciagu doslownie 5 minut. jak ktos z was ogladal filmik simson legr video to na koncu widzicie zaplon jak sie kreci i widoczne sa te naciecia wlasnie tak ustawiali fabrycznie ten zaplon i idzeki temu urzadzeniu mogles *** te kreski.
dzis testowalismy to na simku i zdalo to egzamin wiec polecam jak ktos ma dostep do tego urzadzenia to polcam korzystac, na warsztacie mamy dokladnie te lampe co podalem w linku z allegro
Mix
czapla
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 454
Dołączył(a): 23 paź 2007, o 12:24
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Postprzez marcing17 » 22 cze 2009, o 23:40

A ja zrobiłem to ze schematu i tez działało ;) jednak ustawiając na oko (znaczy wyprzedzenie, nie przerwe na przerywaczu) a potem sprawdzając strobem wyszło idealnie :D
///M42B18 136KM
Avatar użytkownika
marcing17
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 3721
Dołączył(a): 19 kwi 2007, o 20:31
Pochwały: 1
Pojazdy: Romet Pony 50M-2, Komar 2350, BMW E30 316i Coupe

Postprzez Black Rider » 22 cze 2009, o 23:46

oo to otwieram warsztat :D bede ustawiał zapłony:D bo cos kusząca propozycja to jest;P
Obrazek
Naprawiam sprzęty RTV itp
Avatar użytkownika
Black Rider
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 2728
Dołączył(a): 16 sie 2007, o 13:14
Lokalizacja: łask

Postprzez czapla » 22 cze 2009, o 23:48

no a taki sprzet widzisz ile kosztue tylko
Mix
czapla
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 454
Dołączył(a): 23 paź 2007, o 12:24
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Następna strona

Powrót do MotoChat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości