[Romet Chart] Wymiana sprężyny kopki

Jeśli masz problem z motocyklem i nie wiesz jak go rozwiązać, napisz a na pewno ktoś Ci pomoże.
Regulamin działu
Przed założeniem nowego tematu upewnij się, że jego tytuł zawiera markę i model pojazdu jakiego dotyczy problem, najlepiej podane w nawiasie kwadratowym czyli [marka model] precyzyjny typ usterki. Ułatwi to korzystanie z wyszukiwarki.

Tematy, które nie będą spełniały podanych zasad zostaną usunięte.


    Przykłady: [Komar 2351] regulacja zapłonu
    Komar 2351 regulacja zapłonu
    Regulacja zapłonu Komar 2351

[Romet Chart] Wymiana sprężyny kopki

Postprzez Danio » 29 gru 2010, o 20:51

Witam
Jako iż mam urwaną sprężynę kopki chciałbym ją wymienić, mam już cały kompletny wałek kopki.
I tu moje pytanie czy te sprężynę można wymienić bez rozpoławiana albo czy wogule trzeba rozpoławiać :hmm:
Avatar użytkownika
Danio
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1585
Dołączył(a): 2 lis 2008, o 21:01
Lokalizacja: Pruchna
Pochwały: 3
Pojazdy: WSK 125 / Fiat 126p

[Romet Chart] Wymiana sprężyny kopki

Postprzez Pani Kontekstowa » 29 gru 2010, o 20:51

Miejsce na reklamę
Pani Kontekstowa
 

Postprzez Piotrek.P » 29 gru 2010, o 21:41

http://www.imagic.pl/files//14723/20100115068.jpg
no i chyba masz kolego problem. ja tu żadnej sprężyny nie widzę :/
Obrazek
komara może mieć każdy, Deltę nieliczni...

ale ja mam i to i to :mrgreen:
Avatar użytkownika
Piotrek.P
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1535
Dołączył(a): 8 mar 2010, o 22:45
Lokalizacja: Dubicze Cerkiewne
Pojazdy: dleta rmr 24 i wieeeeeele wiele innych :)

Postprzez Danio » 29 gru 2010, o 21:44

driver 50 napisał(a):http://www.imagic.pl/files//14723/20100...115068.jpg
no i chyba masz kolego problem. ja tu żadnej sprężyny nie widzę :/

Mam ten wałek i po mojemu sprężyna jest od strony sprzęgła bo on jest bardzo długi, ale chciałbym się upewnić i ktoś kto rozbierał ten silnik mógłby się wypowiedzieć.
Avatar użytkownika
Danio
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1585
Dołączył(a): 2 lis 2008, o 21:01
Lokalizacja: Pruchna
Pochwały: 3
Pojazdy: WSK 125 / Fiat 126p

Postprzez Karol. » 29 gru 2010, o 21:45

Na wałku jest. Tak, da rade wymienić samą sprężynę ale tylko jak silnik jest rozpołowiony. Ściągasz na wałku od strony sprzęgła te miseczki i tulejki z tego wałka i wyciągasz sprężynę. Ale by wymienić tę sprężynę to musisz silnik rozpołowić bo znajduje się sprężyna tam w środku. To jak będziesz to wymieniał to i zrób remont temu silnikowi bo w dobrej kondycji nie jest na pewno.
Ostatnio edytowano 30 gru 2010, o 02:27 przez Karol., łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Karol.
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1384
Dołączył(a): 30 sie 2009, o 14:21

Postprzez Danio » 29 gru 2010, o 23:24

Karol.
Trochę tej twojej wypowiedzi nie rozumiem w pierwszej części piszesz że można wymienić bez rozpoławiania a w drugiej że trzeba rozpoławiać.
To w końcu jak to jest :hmm:
Avatar użytkownika
Danio
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1585
Dołączył(a): 2 lis 2008, o 21:01
Lokalizacja: Pruchna
Pochwały: 3
Pojazdy: WSK 125 / Fiat 126p

Postprzez Konrad » 29 gru 2010, o 23:34

Sprężynę wymienisz tylko i wyłącznie rozpoławiając silnik.
Avatar użytkownika
Konrad
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 7324
Dołączył(a): 8 cze 2007, o 14:42
Lokalizacja: Lędziny
Pochwały: 3

Postprzez Danio » 29 gru 2010, o 23:40

Czyli Chart będzie musiał sobie długo poczekać na tą wymianę.
A morze się coś stać jak będę jeździł na tej złamanej sprężynie :hmm:
Avatar użytkownika
Danio
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1585
Dołączył(a): 2 lis 2008, o 21:01
Lokalizacja: Pruchna
Pochwały: 3
Pojazdy: WSK 125 / Fiat 126p

Postprzez Łukasz. » 30 gru 2010, o 00:33

A morze się coś stać jak będę jeździł na tej złamanej sprężynie :hmm:

No raczej :P
Obrazek
Obrazek
"...gdy ktoś, kto mi jest światełkiem, gaśnie nagle w biały dzień..."
Avatar użytkownika
Łukasz.
@admin
@admin
 
Posty: 4403
Dołączył(a): 7 mar 2008, o 20:20
Lokalizacja: Czasem tu, czasem tam...
Pochwały: 10
Pojazdy: Renault megane phI classic '97, MZ etz 150 '87

Postprzez Karol. » 30 gru 2010, o 02:26

Danio, sorry tak mi się napisało - zmęczony jestem BTW
sprężynę tylko i wyłącznie wymienisz na rozpołowionym silniku - jest ona przy zębatkach w skrzyni - z tym to akurat nie polepszyli w tym usprawnieniach w rometach.
Avatar użytkownika
Karol.
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1384
Dołączył(a): 30 sie 2009, o 14:21

Postprzez Sławek. » 30 gru 2010, o 12:58

Karol. napisał(a):Sprężynę wymienisz tylko i wyłącznie rozpoławiając silnik.

Dokładnie tak.

Danio napisał(a):A może się coś stać jak będę jeździł na tej złamanej sprężynie :hmm:

Stać się zawsze coś może u mnie jak było coś z kopką to biegi mi się blokowały :/
Marek.K. napisał(a):a ja se dwie panny, ostatnio za darmo

Marek.K. napisał(a):mozę być syfiata, mam nowe gumki

driver50 napisał(a):bo jej nie rżnąłem tylko po prostu jechałem

Łukasz K. napisał(a):No jeszcze trochę, ale stanie na bank.

tomix napisał(a):bo do pionu postawic mam opanowane do perfekcji ;d

Romecik2t napisał(a):haha igrek ma urodziny :F bedzie walił 3 godziny :F
Avatar użytkownika
Sławek.
#mod
#mod
 
Posty: 3271
Dołączył(a): 16 lip 2008, o 22:33
Lokalizacja: CAL
Pochwały: 16
Pojazdy: Honda CB450S '87, Nissan Almera N16 1.8 114KM,

Postprzez Marcin:D » 30 gru 2010, o 13:28

Danio napisał(a):A może się coś stać jak będę jeździł na tej złamanej sprężynie :hmm:


Urwany wodzik :yes:
Avatar użytkownika
Marcin:D
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 316
Dołączył(a): 31 paź 2009, o 18:39
Lokalizacja: Kolbuszowa (Trześń)

Postprzez @rek » 30 gru 2010, o 14:18

NIEEEE!!!! Nie trzeba rozpoławiać silnika!!! Zdejmij prawą kapę i sprawdź czy na wałku nie masz czasem dziurki, tak samo w karterze... Ja miałem (może było coś kombinowane wcześniej, 100% pewności nie daje) i wystarczyło troszkę pokombinować ze sprężyną z silnika 023 i jest szybko, tanio i łatwo... O ile oryginalnie są te dziurki...
Obrazek


Robię na zamówienie moduły zapłonowe oraz inne układy elektroniczne. Zainteresowanych zapraszam na pm lub gg :)
Avatar użytkownika
@rek
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 356
Dołączył(a): 23 sie 2007, o 14:58
Lokalizacja: (Bestwinka)

Postprzez Piotrek.P » 30 gru 2010, o 15:28

@rek, oj chyba nie :/ patrze na te zdj co dałem na początku i tam jest tylko wałek wsunięty w tulejkę (ja to nazywam tulejką, nie wiem jak Wy :wink: )
Obrazek
komara może mieć każdy, Deltę nieliczni...

ale ja mam i to i to :mrgreen:
Avatar użytkownika
Piotrek.P
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1535
Dołączył(a): 8 mar 2010, o 22:45
Lokalizacja: Dubicze Cerkiewne
Pojazdy: dleta rmr 24 i wieeeeeele wiele innych :)

Postprzez Danio » 30 gru 2010, o 19:59

Dzięki wszystkim za odpowiedź.
Avatar użytkownika
Danio
MotoManiak
MotoManiak
 
Posty: 1585
Dołączył(a): 2 lis 2008, o 21:01
Lokalizacja: Pruchna
Pochwały: 3
Pojazdy: WSK 125 / Fiat 126p


Powrót do Pomoc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 34 gości